maandag 30 juni 2008

Learning styles and the perceptions of self


Als laatste keynotespreker was het de beurt aan Sugata Mitra. Hij maakte tijdens de laatste Online Educa in december 2007 al veel indruk met zijn verhaal 'Hole in the wall'. Deze keer was zijn verhaal misschien wel nog beter.
Mitra gaf aan hoe hij aan de hand van de leerstijlen van Kolb aan de slag was gegaan om deze scherper te maken. Scores in een van de kwadranten van Kolb zijn volgens Mitra te generiek. Afhankelijk van de positie in het kwadrant ten opzichte van de assen, krijgt iemand een leerstijllabel die niet echt passend hoeft te zijn. Hij heeft daarom de kwadranten van Kolb aangepast met vectoren en hoeken. Daardoor wordt de positionering in de kwadranten al specifieker. Daarnaast heeft hij experimenten uitgevoerd waarbij niet alleen de persoon in kwestie de leerstijlentest invult, maar dit ook te laten doendoor een groep mensen rond de persoon heen (ondergeschikten, collega's, familie en vrienden).



Uit de uitgevoerde experimenten, destilleerde hij een aantal conclusies die erop neer komen dat de test van Kolb slechts een beperkt beeld geeft van een leerstijl. Deze wordt vooraf sterk beinvloedt door de percepties van een persoon. Het laten invullen van de test door anderen geeft weliswaar een gedetailleerder beeld, maar blijft nog steeds een perceptie. In de meeste gevallen scoorden mensen in twee aaneengesloten kwadranten (soort MPS). In hoeverre dit echt overeenkomt met een specifieke leerstijl en hoever de contextuele invloed reikt, blijft de vraag.

e-ME : the student's best friend


In de presentatieserie van vrijdagochtend zat een interessant concept: e-Me, een initiatief vanuit Zweden.

Studenten kunnen via e-ME een eigen digitale assistent aanmaken, die via Internet hen op de hoogte houdt van diensten, vervaldata en informatie, gebaseerd op hun persoonlijke profiel. e-ME is ontwikkeld voor en door studenten. De schermen van e-ME worden op een web 2.0-manier weergegeven.



Niet alles wordt zelf ontwikkeld. Er wordt creatief gebruik gemaakt van bestaande faciliteiten die studenten nu ook al gebruiken zoals de Google Calender, gMail, SMS etc.



Ook in het ontwikkelproces wordt gebruik gemaakt van creatieve ideeen zoals dit stripverhaal. Eindelijk een applicatie die niet alleen vanaf een bureau wordt ontwikkeld.

Using Project Wonderland to develop and deploy virtual 3-D collaborative environments for teachning

Met zo'n titel is een keynote meteen interessant. Helaas viel dat enigszins tegen. In zijn verhaal vertelde Michael Gardner van de University of Essex over zijn project met Sun microsystems.



In het Myrtle project wordt een samenwerking gerealiseerd tussen de reele wereld van colleges met een virtuele wereld waarin afstandsstudenten het onderwijs volgen. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld studenten uit China colleges volgen aan de universiteit van Essex.



Helaas waren er slechts onderdelen van het verhaal interessant, zoals het kunnen aanpassen van gezichtsuitdrukkingen van Avatars.



Het achterliggende onderwijskundige concept bleef heel klassiek: hoorcolleges (weliswaar ook te volgen via internet en second life) met een hele centrale rol van de docent en een student die vooral een reactieve rol had (stellen van vragen).
Jammer, er zou zo veel meer mogelijk kunnen zijn!

zaterdag 28 juni 2008

Should Achmed go to India???

Opnieuw een sublieme presentatie van Sugata Mitra. Het was de laatste keynotespreker van het Euniscongres en het wachten meer dan waard. Misschien dat Achmed toch een reis naar India moet overwegen. Gezien de diversiteit in culturen, talen en religies moet het mogelijk zijn daar een hoop nieuwe vrienden te maken. Komende week wordt de blog verder uitgebreid met meer inhoudelijke bijdragen van het congres, de Kaos Piloten, de potentiele contacten met andere universiteiten en natuurlijk het aangepaste Mitraverhaal.
Vandaag moet Achmed proberen om zonder paspoort door de Deense douane te komen.....

Ontvangst op het stadhuis en galadiner

Gisteravond werd ons door Eunis een ontvangst op het stadhuis aangeboden, gevolgd door een galadiner in Varna, een villa aan de rand van Aarhus met uitzicht op zee. Daar kon ik meteen de mogelijkheid aangrijpen om wat verder met Mark Stiles van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van samenwerking en zijn er ook visitekaartjes uitgewisseld. Staffordshire is absoluut een interessant contact voor ons. Meer info? Klik hier.

Tijdens de gala-avond deelden we een tafel met de afgevaardigden van Fontys en Surf, maar al snel kregen we gezelschap van een Fin die in Zweden woont en getrouwd is met een Ierse. Gelukkig sprak deze heel goed Engels en binnen no time was er dan ook een heel geanimeerd contact. Zodanig dat de Oostenrijkse deelnemer al snel van tafel veranderde en het Nederlandse deel van het gezelschap zich begon af te vragen waar alle gesprekken toch over gingen.
Van deze gala-avond zijn geen foto's beschikbaar.

Het gesprek met de Zweedse Fin leverde de nodige nieuwe Engelstalige uitdrukkingen op en was dan ook een goede voorbereiding voor de geplande Blue Classes. Aan het einde van de avond raakte ik in gesprek met een Engelsman die in Southampton werkte in een project waarin computerdeskundigen in een team samenwerkten met psychologen. Deze Engelsman kwam gelijk terug op de presentatie die ik eerder die dag gegeven had en via de Kaos Piloten kwamen we al snel weer op het thema van creatieve oplossingen voor niet-doorsnee studenten. Daarmee kreeg de gala-avond absoluut een extra meerwaarde boven het feit dat het ook heel gezellig was.

Wat betreft de Deense omgangsvormen: bot, bot en bot!
Aan het einde van de avond reden er met een behoorlijke regelmaat bussen heen en weer die ons terugbrachten naar de stad en diverse hotels. Net toen we dachten in te kunnen stappen, gooide de chauffeur echter de deuren dicht en vertrok! Niet echt charmant.

vrijdag 27 juni 2008

D-day for ePortfolios

Gisteren was het mijn beurt om op te treden. Weliswaar niet zoals Jan en Mario in de hoofdzaal, maar in auditorium 3, een kleinere maar hele sfeervolle collegezaal, waar veel onderwijskundig georienteerde presentaties werden gegeven. Auditorium 1 was voor de bobo's, 2 en 3 voor onderwijs en 4 voor de die-hard techneuten.
In de tweede helft van de ochtend was het mijn beurt. Een redelijk gunstig tijdstip omdat op de avond ervoor er een BBQ was georganiseerd wat uitliep in een voetbalevenement. De aanwezige Duitse delegatie vond het minder verantwoord om hard te juichen daar voor Duitse doelpunten en voelde zich na afloop nog bijna schuldig rond het resultaat.
Mijn presentatie was de tweede in een serie van 3 die startte met een formele Eunispresentatie rond de stand van zaken (trendrapport) rond eLearning in Europa. De zaal zat daarmee ook redelijk vol. Een van de aanwezige was een keynote spreker uit Engeland Mark Stiles (een echte eLearning goeroe). Iets wat ik gelukkig op voorhand niet wist. Ook de Deense fans zaten inmiddels klaar in de zaal, net als een uitgebreide Nederlandse delegatie. De druk liep daarmee absoluut op. Gelukkig was er Achmed!!!



De presentatie liep redelijk goed en leverde absoluut positieve feedback op uit de zaal. Weliswaar antwoordden de meeste op de vraag 'Wie van jullie heeft er zelf een portfolio' dat dat (nog)niet zo was, maar de boodschap kwam wel loud and clear over. Er is nog veel werk te doen. Ook bleken de veel aanwezigen toch meer affiniteit te hebben met de crocodiles.

Mark Stiles, de goeroe

Uiteindelijk leidde het tot een contact met de 'Rien' uit Staffordshire die aanbood e.e.a. met ons wel te willen uitwisselen. Vanuit JISC zijn zij ondermeer bezig met de ondersteuning van bedrijfsbegeleiders. 's Avonds bij het galadiner kwamen we Mark Stiles opnieuw tegen en bleek hij ook Shane van Pebblepath goed te kennen, een portfolio-ontwerper waarmee ik in Berlijn een sessie deelde op de online Educa. Hoezo een small world!
In plaats van foto's heeft Jan ervoor gekozen om de presentatie te filmen. Deze komt natuurlijk in mijn portfolio......

Vodcast goes blogging

Studenten gaven aan dat je beter ideeën kunt delen via een Blog dan via Blackboard. Daarom werd een blog aangemaakt rond Avans eLearning Vodcast. AvansEV. Je kunt er een verslag van de allereerste opnamedag vinden.



woensdag 25 juni 2008

Back from the future, Achmed sleeps....



Jan en Mario hadden met hun sessie over de activiteiten van de Denktank Avans en ICT 2010 en de daarin gebruikte scenarioplanning de beschikking over de grootste zaal van het congres: auditorium 1. Gisteren was daar al de soundcheck gedaan zodat er zich geen verrassingen voor zouden doen bij het afspelen van het Denktankfilmpje. Vandaag waren zij een van de eersten die hun presentatie mochten houden, samen met 3 andere (native) speakers.



Na een kort laatste overleg gingen Jan en Mario als laatste sprekers van start in de eerste echte presentatiesessie. Hun verhaal maakte een goede indruk op de zaal en leidde ertoe dat beiden geregeld later op de dag werden aangesproken op hun presentatie. Vergeleken met een aantal meer globale verhalen over strategy en scenarios was het Avansverhaal toch veel meer af. Het verhaal heeft in ieder geval aardig was deelnemers aan het congres geinspireerd.



Achmed was tijdens het verhaal wel aanwezig, maar maakte vanwege veiligheidsissues toch de inschatting dat een optreden in Denemarken tamelijk riskant was. De cartoonzaak is tenslotte nog lang niet door iedereen vergeten. Mogelijk dat er morgen een nieuwe kans zich voordoet in auditorium 3.

Het congres begint!

Vandaag is dan het echte congresprogramma gestart en meteen trad er al een behoorlijke vertraging op omdat het inschrijven en elkaar ontmoeten langer duurde dan gepland. Zelf kwamen we ook een aantal bekenden tegen zoals de vertegenwoordigers van de politie-academie Eduardo en Natascha.



Gelukkig hield de eerste keynotespreker absoluut geen rekening met de opgelopen vertraging en dreigde even het ochtendprogramma in de war te raken. Gisteren bij de soundcheck bleek al dat de organisatie zich behoorlijk had verkeken op de hoeveelheid presentaties, reden waarom het congres tot vrijdagmiddag 16.00 uur een vol programma heeft.

overzicht programma

overview zaal 1

Na de formele opening door de bestuurders van de universiteit van Aarthus en Jean-Francois Desnos (president van Eunis) kon dan eindelijk de eerste keynotespreker met zijn verhaal beginnen. Deze ging over scenarioplanning en keek terug vanuit het jaar 2048 naar 2028 en vertelde het verhaal van de University of Utopia. Na een veelbelovende start, maakte deze keynote jammer genoeg niet mijn verwachtingen waar. In plaats van een echte blik in de toekomst ging het daarvoor toch teveel over het verleden. Jammer, absoluut een gemiste kans....
Wel kwam er een hele mooie quote voor in het verhaal:

ideas and eggs

dinsdag 24 juni 2008

“Anti-teaching: Confronting the Crisis of Significance”


"The most significant problem with education today is the problem of significance itself. Students – our most important critics – are struggling to find meaning and significance in their education. I teach at a large public university in the United States, and I see the significance problem all around me."

Michael Wesch, Assistant Professor of Cultural Anthropology Kansas State Uni
versity

Here is a great article that hits the nail on the head...

Click here for the pdf.

Overval op de Kaos Piloten

Een van de dingen die we graag wilden combineren met dit congres, was een bezoek aan de Kaos Piloten. Een formele afspraak maken, bleek onmogelijk ook al hadden we er alles aan gedaan om onze komst in Aarhus aan te melden:




Na enig overleg met de universiteitsmensen van Aarhus, besloten we de Kaos Piloten gewoon te overvallen. Een activiteit die gemakkelijker bleek dan gedacht. Onderweg naar hun lokatie kwamen we al een Pilot tegen die meteen bereid was ons bij te praten en rond te leiden in de hele specifieke leeromgeving van de Kaos Piloten.







Onze eigen Kaos-pilot Anders, die voortreffenlijk Engels sprak, liet ons het hele complex zien, stelde ons voor aan ontelbare collega's en beantwoordde vrijwel al onze vragen. Het werd daarmee absoluut een hele aangename en inspirerende middag. Zoals aan de foto's te zien is, voelden we ons binnen no-time thuis bij de Kaos-club, die gelukkig ook een afdeling in Nederland gestart zijn.



Zoals betrokken collega's betaamd, zijn we na het bezoek aan de Kaosmensen direct teruggegaan naar het hotel om onze ervaringen met jullie te delen. Maar ... er komt natuurlijk nog veel meer.

Soundproofing en het eerst publieke optreden van Achmed

Vanmiddag zijn we teruggegaan naar de universiteit voor een afspraak met de techneuten van Eunis. Deze was eerder al in Nederland gemaakt. Na een aantal minder goede ervaringen op congressen, hebben we er bewust voor gekozen om op voorhand al e.e.a. uit te testen.



Deze keer ging alles vlot en konden we na een accoustische check van auditorium 1 verder met onze geplande overval op de Kaos Piloten.



Onderweg daarnaar toe maakte echter toch nog vrij onverwacht Achmed zijn eerste publieke opwachting!


Hopelijk is hij deze week minder recalcitrant dan gewoonlijk.

maandag 23 juni 2008

Famous, at least in Denmark

Vandaag hebben we ons gemeld bij de congresorganisatie van Eunis. Daar werd ons verteld dat nog niet alles al beschikbaar was aan congresmateriaal en dat alleen de deelnemers aan de pre-conferentie hun congresspullen al mochten meenemen.

Tot onze opperste verbazing werd dit besluit binnen enkele seconden teruggedraaid vanwege de bekendheid die Avans heeft binnen Aarhus. Klaarblijkelijk hebben Jan en ik vorig jaar in Grenoble veel indruk gemaakt op onze Deense gastvrouwen en werd dat versterkt door het optreden op de Online Educa in Berlijn.

Let op: (Speciaal voor opname in mijn portfolio) Het bleek dat mijn naam goed was blijven hangen bij de presentatoren die we graag later wilden spreken over hun onderwijskundige modellen. Er is daarmee meteen een afspraak gemaakt om later deze week met hen door te praten over deze modellen en hun ervaringen en aanpak rond de professionalisering van docenten op het terrein van het onderwijskundig doordacht invoeren en toepassen van eLearning. Avans rocks!!!!

Meteen na deze ervaring hebben we de organisatoren van de universiteit van Aarhus gevraagd om een afspraak met de Kaos Piloten. Deze zijn ook gelieerd aan de universiteit. Hopelijk lukt het morgen om ook met hen een afspraak te maken.

Vanuit het uitgestrekte universiteitsterrein zijn we daarna voor een korte sightseeingtocht naar Himmelsbjerg gegaan, wat een van de highlights van Denemarken zou moeten zijn.



Helaas alles was dicht, maar een korte communicatie met de locals leidde er uiteindelijk toch toe dat er koffie beschikbaar kwam en dat Achmed kon worden aangeschaft. Mogelijk dat deze later bij de presentaties nog een rol kan spelen. Helaas wilde Achmed niet op de foto, maar wel is het gelukt een foto van zijn 'geboortehuis' te maken.

zondag 22 juni 2008

Eunis 2008


Sinds vandaag zijn we in Denemarken om later deze week het Euniscongres 2008 bij te wonen en een tweetal presentaties te verzorgen. Hopelijk levert dit ons ook extra mogelijkheden op om later dit jaar in Berlijn te mogen optreden. De reis vandaag ging eigenlijk heel voorspoedig, ook al was de trein meer dan gemiddeld bezet vanwege een speciale actie. Ook op Schiphol was er geen sprake van een echte vertraging. Billund bleek een heel regionaal vliegveld in Denemarken te zijn waar we in no-time onze bagage konden ophalen en konden vertrekken met de DIF-huurauto.
De eerste indrukken van Aarhus (spreek uit Oorhuus) waren niet alleen positief en ook het hotel vertoonde wat trekken van vergane glorie maar na een korte speurtocht door de binnenstad bleek de stad toch meer te bieden dan op het eerste gezicht leek. Morgen gaan we ons inchecken voor het congres waar ook Sugatra Mitra (hole in the wall) als een van de keynote sprekers optreedt. Ik kijk uit naar zijn nieuwe verhaal wat hij hier gaat vertellen. Ook een aantal andere sprekers zien er veelbelovend uit. Morgen meer....

Redactie " Avans eLearning Vodcast" komt voor het eerst bij elkaar.



Na maanden voorbereiding was het zo ver. Het clubje bestaande uit studenten, docenten en medewerkers van het Leer- & Innovatiecentrum kwam voor het eerst bij elkaar. Inhoud van de bijeenkomst:
  • Kennis maken met elkaar en verwachtingen uitspreken.
  • Doel en droom van de vodcast expliciteren.
  • Afspraken rond de manier van samenwerken in de toekomst.
  • Afspreken rond vodcast 1 met opnamedag op 26 juni 2008.
Doel van de vodcast:
  • Medewerkers en studenten interviewen over slim inzetten van ICTmiddelen in het onderwijs.
  • De creativiteit van medewerkers en studenten in de spotlight plaatsen.
  • Kennis over eLearning uitwisselen.
Aan het video-interview wordt een community in Blackboard gekoppeld. Aan elke vodcast wordt een waarderingsysteem en een discussieforum toegevoegd om het uitwisselen van kennis te stimuleren tussen studenten en medewerkers.

Leden van de Redactie:
  • Ajda Ortac (studente CMD)
  • Stephanie van de Lisdonk (studente CMD)
  • Serge Heijs (student CMD)
  • Rob Seghers (student CMD)
  • Roy de Bruyn (student CMD)
  • Marja Bernts (docente CMD)
  • Jos Meijers (docent CMD & medewerker LIC)
  • Rudi Clause (medewerker LIC)
Op vrijdag 20 juni kwamen de redactie weer bij elkaar om de mogelijkheden van de multimediastudio van Xplora Breda te verkennen en de eerste vodcast verder uit te werken.

vrijdag 20 juni 2008

Best Practices Forum: A Good Solid Start

The Best Practices Forum started yesterday with a turnout that was much more than expected! The posters only arrived two days before hand and the pop-up only worked for 50 of AVANS employees. DIF ran the pop-up for one more day (thanks), but that also was on the day of the event!

Johan Pape from AM, Den Bosch represented the academy involved in this project.

Of Course there was plenty to eat and the discussion was not at all slowed down. While there was strong opinions for and against the topic, however; the exchange of ideas lead to a good overview for all to see the pro's and con's of Facebook and its role in education. Click here to see the article in the PUNT.

A big thanks goes to the following people: Christel Vuister; all those puntjes op de "e"s, Great Job, Johan of course for his volunteerism, The elads for their ideas and support and DMCS/DIF for the help with communications!









Eerste bijeenkomst met studenten rond Social Software



Gisteren, 19 juni werd de eerste bijeenkomst gehouden met studenten ASIS in het kader van het project Social Software. De aanwezige studenten, die in september op stage naar het buitenland gaan (China, Hong Kong, nog niet bekend maar ergens in Europa) hadden zich vrijwillig aangemeld als deelnemer aan het ASIS goes weblog experiment.
In deze bijeenkomst, waar Joost Frencken als stagecoordinator de aftrap van deed, stond het gebruik van weblogs voor reflectie en feedback centraal. Na een korte inleiding over de doelen, verwachtingen en werkwijze startte het praktische onderdeel van de middag. Al snel bleek dat het hands-on karakter probleemloos werd opgepakt door de studenten. Binnen no-time verschenen er weblogs die aan elkaar werden gekoppeld en werden er documenten opgeslagen in het Content System van Blackboard.




Het enthousiasme van de aanwezigen is ook duidelijk terug te zien in de foto's. Deze worden ook gebruikt in de presentatie 'Digital portfolios : from puppies to old crocodiles' die volgende week in Aarhus wordt gebruikt.