vrijdag 13 augustus 2010

4 dingen om te herinneren van Bb-World 2010 Orlando: 0: Inleiding

4 dingen om te herinneren: Blackboard World 2010 Orlando in 5 bijdragen.


    Inleiding
  1. The road ahead
  2. De zorg voor de course.
  3. ePortfolio en Content System
  4. Interessante lezingen.

Inleiding
Blackboard World 2010 was een leerzaam en boeiend congres. De lezingen waren voor het overgrote deel op hoog niveau. De ontmoetingen en het netwerken met andere Bb-gebruikers waren interessant en leerzaam. Het gaf wat meer begrip voor de Amerikaanse onderwijs die behoorlijk verschilt van de Nederlandse of Europese.
Het overwinnen van de hitte, de vochtigheid, de stortbuien, het gedoe met taxi's (vier maal verkeerd afgeleverd ondanks briefje) en bagage (koffer 2 dagen later afgeleverd), het lawaaierig hotel en de behoorlijke afstanden die je mag afleggen gaven het een extra cachet.



In the road ahead bespreek ik de weg die Blackboard voor zich ziet en hoe ze dit via het congres vormgeven. Communiceren en samenwerken is de boodschap die het hardst klinkt. Dit gebeurt op diverse niveau's. Technisch door nieuwe tools (opkopen van Angel. Elluminate en Horizon Wimba) en het opengooien van de Blackboard database waardoor integratie en koppeling met (administratieve) software gemakkelijker wordt. Op instituutsniveau door het samenwerken van Blackboard consultancy met hogescholen en universiteiten. Duurzaamheid, flexibiliteit, schaalbaarheid zijn daarbij de aandachtspunten. Op opleidingsniveau door het afstemmen van courses op elkaar in samenwerking met Blackboard Consultancy. Op course niveau door de communicatie en samenwerking tussen student en docent en studenten onderling nadrukkelijk op het voorplan te plaatsen. Op congresniveau werden er ontmoetingen met gebruikers- en special interest-groepen, hearings van gewone gebruikers ingericht. In de catacomben van het congrescentrum werden nog allerlei besprekingen gevoerd en mensen uitgenodigd om over heel specifieke punten met de ontwikkelaars en beleidsmensen van Blackboard te praten.
Mobiliteit is een ander groot item waarmee Blackboard uitpakt.
Bboogle was ook nog een aandachtspunt in het kader van samenwerken. B-boogle is een integratie van google docs, sites, Calendar en gmail met Blackboard met als grote voordelen: een single logon voor Blackboard en Google-account en een volledig opname met de menu's van Blackboard.



Een opvallende verschijnsel was de zorg die Blackboard besteedt aan het inrichten (designen) van courses. Via het ECP-programma (Exemplary Course Program) worden onderwijsinrichters geholpen om hun onderwijsomgeving goed gebruiksvriendelijk, efficiënt en effectief in te richten. De zorg voor de course.



Over ePortfolio was bijna niets te terug te vinden op het congres. Welgeteld 1 lezing meldde het gebruik van ePortfolio. Ik had het geluk om samen met Henk van Rijssen (ROC Midden Nederland) een onderhoud te hebben met Mike Straus (verantwoordelijk voor ePortfolio en Content system) en collega's. Dit gesprek maakte heel veel duidelijk en leverde een aantal verdere stappen op.



In de vierde post sta ik stil bij een aantal lezingen die ik heb gevolgd.



Een opvallende nieuwkomer op het congres was de aandacht voor leven lang leren. Naast het reguliere onderwijs komen steeds meer gebruikers uit het bedrijfsleven en ... het leger. Hier was eigen track binnen het congres opgezet. In deze bijdrage besteed ik hier aandacht aan.

De presentaties van Blackboard World 2010 kan je vinden op http://connections.blackboard.com/resources/a110c0d51e/posts