maandag 16 augustus 2010

4 dingen om te herinneren van Bb-World 2010 Orlando: 1. The Road ahead

4 dingen om te herinneren: Blackboard World 2010 Orlando in 5 bijdragen.
Deel 1: The Road ahead. Hoe Blackboard de toekomst gestalte geeft.

Blackboard expliceert de weg voor zich op basis van 5 speerpunten:

  1. Social Learning
  2. Product influence
  3. Learning Content Integration
  4. Collaboration
  5. Mobile

Deze elementen kwamen tot uiting in de keynote van Micheal Chasen als in de inrichting van congres.



Social Learning & Collaboration
Blackboard heeft in het verleden al wat stappen gezet om het samen leren mogelijk te maken. Van start af aan was er het discussieforum en de chat. In 8 kwam er Scholar (samen een webadressenbibliotheek opbouwen en delen) bij en een flinke verbetering van het discussieforum. Met de komst van Bb 9.1 werden blogs, journals & wiki's toegevoegd en geïntegreerd in het LMS. Met het opkopen van eLluminate & Wimba Horizon wordt het samenwerken en communiceren via Beeld & Geluid erbij. Nieuwe mogelijkheden bieden zich aan. Hoe deze 2 software programma's geïntegreerd zullen worden is nog niet duidelijk. Op de websites van Blackboard, Wimba en elluminate staan het vermeld dat er een integratie komt. In de keynote kon nog niets getoond worden. Wellicht iets voor Bb 9.2 & 9.3 of Bb X.
http://www.elluminate.com/, http://www.wimba.com/

Bboogle
Een andere manier om het samen leren en werken te bevorderen is Bboogle (B-Boogle). Dit is een uitgebreide building block van de The Northwestern University Information Technology NUIT. Bboogle is een integratie met Google Docs & Sites met Blackboard. Grote voordelen zijn een single sign on voor je Google account en Blackboard en de applicaties zijn netjes en organisch in de menu's van Blackboard verwerkt.. Google verrijkt Blackboard met
  • Gmail-account
  • Google Docs
    • Word-processor
    • Rekenblad
    • Presentaties
  • Google Sites
  • Calendar.

Volgens mij heeft Bboogle een grote potentie. Wellicht moeten we binnen de implementatie van Blackboard 9.1 deze building block een plaatsje geven in ons systeem. Het is een open source-programma. Veel kosten zijn er niet aan verbonden.



Voor handleiding en mogelijkheden: http://www.it.northwestern.edu/bin/docs/bboogleGetStarted.pdf en
http://www.it.northwestern.edu/education/course-management/bboogle/quickref.html
Er was ook een lezing over Bboogle. De moeite waard om een idee te krijgen van de manier waarop het in Blackboard geïntegreerd is.

Samenwerken anders.
Dat Blackboard meer wil zijn dan een elektronisch boekenkast werd in het opzet van congres heel zichtbaar in heel diverse vormen. Naast de lezingen had je workshop, demonstraties van de samenwerkingtools in Bb 9.1 met inbreng van het publiek, hearings, bijeenkomsten van gebruikersgroepen, Interessegroepen maar ook bijeenkomsten in de "catacomben" van het congrescentrum. Ikzelf mocht ook op audiëntie komen bij de ontwikkelaars van het Content System en het ePortfolio. (Zie deel 3). Een leuke vorm om de mening van de gebruikers te weten te komen was Blackboard Buzz Box. Een opnamestudio waarin gebruikers hun mening voor de camera konden vertellen. Waar ken ik dat idee van?

Samenwerking zag je ook met bedrijven die aanvullend mogelijkheden voor Blackboard hebben. Barnes & Nobles en Caféscribe (onderwijscontent) en Sprint (Mobiel datanetwerk provider). De vraag wanneer Blackboard deze bedrijven geheel of gedeeltelijk zal opkopen.



Product influence

Dat Blackboard WebCT kocht is al een drie jaar bekend. Nu is er Angel bijgekomen. Bedoeling is om de drie systemen tot 1 systeem te maken. Het beste van de drie wordt samengevoegd tot een leeromgeving van de toekomst. Blackboard 9.1 is al een samenvoegen van Blackboard en WebCT. Wat van Angel wordt overgenomen is nog niet duidelijk. Men was er heel optimistisch over. Voorbeelden en richtingvan wat van Angel zal overgenomen worden is nog niet duidelijk.
Dat betekent dat de aandacht vooral naar het Learning gedeelte gaat. De verdere integratie met het content system is voor later. Tussendoor kocht Blackboard Xythos, de softwarebedrijf verantwoordelijk voor het CS op. Verdergaande en diepere integratie zal voor Blackboard 9.4 of X zijn.


Learning content integration.

Gespecialiseerde bedrijven in onderwijscontent bieden zich aan om docenten het gemakkelijk te maken. In Nederland kenden we dit via Vespucci en uitgeverij WoltersKluwer. Barnes & Nobles en Caféscribe gaan nog verder. De multimediale content is volledig geïntegreerd met de layout van Bb 9.1. Het onderwijsmateriaal heeft de mogelijkheid om te bookmarken, te annoteren, aan te stippen en te delen met medestudenten en collega's. Het ziet er heel goed uit. Deze integratie is duidelijk voor de Amerikaanse markt bedoeld. Ook voor de Amerikaanse markt is de integratie met NBC Learn. Het "Beeld & Geluid" van de VS. Naadloos als mash-up zoals we dat in Bb 9.1 kennen van Slideshare en YouTube.

Collaboration.
Blackboard gooit de documentatie en broncode van haar database open. Goede en handige techneuten konden al via de achterkant zaken aanpassen. Dit was echter een illegale actie. Nu kan het legaal. Het opengooien heeft als voordeel dat nu andere (administratieve) software zich kunnen integreren met Blackboard. Wellicht opent dit ook de mogelijkheid om nog meer dan het van CSS in Bb 9.1 de leeromgeving een eigen smoel en mogelijkheden te geven.

Het samen opzetten van projecten via consultancy van Blackboard.
Blackboard wil meer zijn dan een educatieve softwarebakker. Via de consultancy tak wordt er steeds meer projecten opgezet om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Een mooi staaltje vond ik het project wat Blackboard Consultancy heeft opgezet met de University of Southern Mississippi . Een universiteit in een regio geteisterd door rampen ( Orkaan Katherina & de olievervuiling in de Golf van Mexico). De natuurrampen gaven deze instelling een enorm elan en vernieuwde werkwijze. Hoe pas je je aan in een regio waarin de wederopbouw op het voorplan staat?



Een grafiek die ik heel interessant vond en Avans een impuls kan geven zich verder te ontwikkelen.

De samenwerking met Blackboard consultancy resulteerde vaak ik het geven van een lezing. Niet alle lezingen waren geslaagd.

Blackboard Mobile

Blackboard Mobile is bedoeld om het steeds groter wordend internet gebruik via smartphone, iPad en dergelijke mobiele middelen te ondersteunen. Blackboard op je Nokia, Android, Blackberry, iPhone, iPod Touch of iPad. Niet de site zoals je kent van de computer. Blackboard heeft een speciale interface ontworpen.
Blackboard Mobile komt in 2 varianten. Bb Mobile Central en Bb Learn Central.
Blackboard Central kan je zien als een elektronische, visuele en gesofistikeerde studiegids van je onderwijsinstelling en opleiding. Alle informatie zoals plattegronden, telefoonnummers, reglementen en dergelijke kan je terugvinden.
Blackboard Learn is de leeromgevingen. Je vindt er je courses en communities in terug. Niet alle functionaliteiten zijn voor handen. Zijn heel mooi vormgegeven voor het mobiele netwerk:
  • Mededelingen (announcements)
  • CIjfers (Grades)
  • Taken (Tasks)
  • Roster (Klassamenstellingen)
  • Media, muziek, videos, grafieken en plaatjes bekijken
  • Blogs & Journals

Zeker de toepassing voor de iPad zijn mooi vormgegeven.



Tot slot een sfeerbeeld van het moment net voor de Keynote van Micheal Chasen.


Als je heel goed kijkt sta ik er ergens op. Maar je moet wel heel erg goed kijken.

Feesten konden ze ook op Bb World 2010. The Client appreciation Party. Een sfeervol en gezellig feestje.