woensdag 22 juli 2009

Designing Learning Environments

Een overzichtspagina uit 2005? Gevuld met artikelen over het ontwerpen van leeromgevingen? Saai? Nee toch niet. Ook in deze overzichtspagina worden links naar artikelen aangeboden die interessant zijn als achtergrond(literatuur) rondom type leerders (transforming, performing, conforming en resistant learners) en duikt opnieuw het begrip Creativiteit weer op.
Zelf meer lezen? Klik op deze link voor directe toegang.

dinsdag 21 juli 2009

Andere manier om te kijken naar een PLDC

Tijdens het doen van een online literatuuronderzoek naar leeromgevingen, kwam ik de volgende afbeelding tegen.



Het starten vanuit verwachtingen, deze omzetten in beelden en dan pas ruimte maken voor implementatie spreekt me als principe enorm aan. Deze indeling biedt m.i. dan ook meer ruimte voor creativiteit en vrij denken. Zeker iets om mee te nemen in het visietraject rond de leeromgeving dat gepland staat voor september??? Waarschijnlijk wel aangevuld met het principe van Participeren!

maandag 20 juli 2009

Blackboard World 2009

Het Blackboard Worldcongres 2009 is inmiddels weer voorbij. Net als Rudi dat gedaan heeft bij de Online Educa Berlin heeft ook Blackboard nu een thema gestart: de 3 dingen die je meeneemt van het congres.
In het discussionboard wat je terug kunt lezen via deze link, vertellen diverse congresbezoekers over de onderwerpen waar zij het meeste aan hebben gehad.

mijn Voki

Een opvallende ervan is de voki (www.voki.com) een Avatar die kan praten en die je opnieuw zelf via de eerder genoemde website kan samenstellen. Ik moet zeggen, ik ben wel benieuwd op welke wijze zo'n voki kan bijdragen aan probleemgestuurd onderwijs. Wel ben ik direct aan de slag gegaan om een voki te creeeren. In de komende dagen ga ik op zoek naar wat een voki eigenlijk allemaal kan.....

De 4 thema's voor het komend jaar

De thema's rond eLearning die we voor het komende jaar gekozen hebben (delen, interacteren, inrichten en digitaal toetsen), gaan steeds meer leven. Blijkbaar zijn we erin geslaagd om de juiste onderwerpen te benoemen, want niet alleen de elco's en academies reageren positief, ook bij het scannen van materiaal op het internet lijkt deze thema's steeds vaker beschreven te worden.
In het overleg met Marjolein vanochtend bleek dat de thema's ook goed bruikbaar zijn als rode draad in het gesprek rond de onderwerpen waar we met ABC in het komende jaar rond willen samenwerken. Net als bij verschillende andere academies, staat ook bij ABC digitaal toetsen hoog op de agenda. Het verder werken aan de leergang eLearning inclusief het halffabrikaat rond toetsing wordt daarmee steeds belangrijker.


Input voor het onderdeel digitaal toetsen kan zeker ook de bijgestelde taxonomie van Bloom zijn. Waar deze in zijn gekende model een 6-lagen benoemde, is er een nieuwe laag bijgekomen die bedacht is door Andrew Churches. Deze richt zich op Creativiteit. Bloom is daarmee nog bruikbaarder geworden bij het werken met digitale media (zoals digitaal toetsen).
Hieronder de twee modellen van Bloom met rechts de aangepaste versie.

vrijdag 10 juli 2009

eLearning papers en delen

Bij het zoeken naar basis materiaal voor het project 'Krachtige leeromgeving' kwam ik ondermeer terecht bij de website eLearning Papers. Deze richt zich op het uitwisselen van informatie, kennis en ervaringen rond eLearning binnen Europa. Op basis van de regels van Creative Commons kunnen auteurs, universiteiten, instellingen, maar ook bedrijven hun (onderzoeks)resultaten delen. Alle opgenomen artikelen worden in 21 talen ondersteund. De artikelen hebben een focus op de volgende thema's:
* Technologie
* Pedagogie
* Processen
* Kwaliteit en evaluatie
* e-inclusion
* Leeromgevingen

Daarmee wordt het een interessante site voor iedereen die geinteresseerd is in ontwikkelingen rond eLearning. Zeker omdat het ook mogelijk is je aan te melden voor een attenderingsservice waarbij je via de mail een berichtje krijgt over nieuw geplaatste berichten. Meer info? Klik hier voor toegang tot de site.