Wikiwijs in het onderwijs. Wordt het platform voor het zoeken en vinden, maken en delen en gebruiken van digitaal leermateriaal nu ook daadwerkelijk gebruikt?
Praktijk 1: Groen Onderwijs schetst hun ervaringen met dit platform (Harm-Geert Moesker: Kennisnet)
Noodzaak flexibiliseren door kleine aantallen studenten en verschillende leerjaren bij elkaar. Bronnen voor de studenten: het groenekennisnet of wikiwijs www.wikiwijs.nl. Hier heb je wel zoekvaardigheden nodig. Docent kan daarin ten behoeve van zijn leerlingen arrangementen maken waarmee de leerlingen dan aan het werk gaan. Harm-Geert werkt wel heel strikt binnen zijn arrangementen vanuit werkopdrachten. Het begint dus bij dingen doen. Hij is positief nu na twee jaar ermee werken. Binnen het MBO groeonderwijs bestaat inmiddels een arrangeurnetwerk, die samen ontwikkelen en ook een kwaliteitskenmerk gaan hanteren. Opm. die toevallig langskwam: 1 keer per kwartaal middag vrijmaken om alle links in je arrangementen te checken. Netwerk Open Hogeschool Informatica (NOH-I) (Robert Schuwer:OU)
Toepasbaarheid voor HO is gekomen met het binnen wikiwijs ook te kunnen zoeken naar internationaal materiaal en er een harmonisatie heeft plaatsgevonden mbt metadatering (er waren er twee voor vo-mbo en voor HO). Toepassingen staan hier nog redelijk in de kinderschoenen. Oproep HO sluit aan en maak je leverontsteking via wikiwijs toegankelijk ook voor anderen. Concreet experiment hier: de NOH-I (samenwerking OU, Fontys, Han, Haagse Hogeschool en nog eentje). Ze maken samen het onderwijsmateriaal en publiceren af allemaal via wikiwijs.
Zie ok de presentatie
Voor ons: toch eens verkennen wat we hier mee kunnen in het kader van open educational resources. Welke bidrage wij kunnen leveren en wat we kunnen gebruiken van wat er al is/komt.
We zouden dit bijvoorbeeld zelf kunnen verbinden met experimenten rond iGlow's (samen met Artesis Antwerpen)
Zie ook www.wikiwijs.nl www.wikiwijsinhetonderwijs.nl www.twitter.com/wikiwijs