dinsdag 19 januari 2010

Van Houston via San Antonio naar Austin

De roerige geschiedenis van Texas concentreert zich op deze drie steden. Na onze start in Houston, zijn we vandaag via San Antonio uiteindelijk terechtgekomen in Austin waar morgen het ELI-congres begint.
Sann Antonio is een bijna Europeaans aandoende stad met veel terrasjes aan het water, maar is misschien nog wel het meest bekend van The Alamo. Een Spaanse missie die uiteindelijk een belangrijke rol heeft gespeeld in de zelfstandigheid van Texas. Twaalf dagen lang hield een relatief kleine groep vrijwilligers stand tegen de overmacht van het Mexicaanse leger van Santa Ana, om uiteindelijk toch onder de voet gelopen te worden. Bekend ook van de uitspraak: Remember the Alamo wat veel Amerikanen aanspoort er extra voor te gaan.

the Alamo in San Antonio, gestart als Spaanse missie, daarna aangevallen door Santa Ana en nu symbool van de Texaanse onverzettelijkheid

Na het korte bezoek aan San Antonio reden we via Bandera, de cowboyhoofdstad van de VS, naar Johnson City, de voormalige woonplaats van Lyndon B. Johnson op zoek naar Longhorns. Deze hebben we echter maar heel beperkt gezien vanwege tijdgebrek, op de weg naar Austin, de hoofdstad van Texas.

De Longhors, bijna uitgeroeid maar weer op de weg terug

Het bezoek aan the Alamo toonde echter aan dat de drie steden heel veel geschiedenis met elkaar delen. Via Austin werkte Texas aan zijn zelfstandigheid door gericht op zoek te gaan naar immigranten. In San Antonio vond de eerste grote confrontatie plaats die gewonnen werd door de Mexicanen (de toenmalige bestuurders van Texas) onder leiding van generaal Santa Ana. Deze werd na de slag bij the Alamo uiteindelijk tegengehouden bij Houston en gevangengenomen. Texas en de Texanen zijn nog steeds ongelooflijk trots op deze historie. Morgen de eerste dag van het ELI-congres. Ik ben heel erg benieuwd....