vrijdag 27 april 2012

Blackboard Teaching & Learning Conference 2012 Antwerpen België

Terugblik op het Blackboard Teaching and Learning Conference 2012

Plaats: Plantijn Hogeschool Antwerpen, België.
Datum: 23, 24 & 25 april 2012.
Voor mij een bijna thuiswedstrijd. Naar een congres gaan en toch in je eigen bed, thuis slapen.


Belangrijkste ontdekkingen:
 • UIT Bb 9.1 SP 8: Het hulpmiddel Rubric waarmee je een checkmatrix kunt maken om een werkstuk van studenten te beoordelen. In de rijen plaats je de criteria. In de kolommen het niveau waarop het criterium is behaald. Aan iedere cel geef je een punt in stijgende volgorde per kolom. De matrix berekent vervolgens het totaal van de gegeven cijfers en zet de verschillende toegekende punten om in een eindcijfer. Het eindcijfer wordt in het grade center geplaatst Bij een cel kun je ook feedback toevoegen aan het werkstuk. De student ontvangt vervolgens de matrix individueel met de feedback en het cijfer. Het is een tool die je koppelt aan een bestand of opdracht Heel handig voor het beoordelen tijdens assessments het meten van competenties. Aan te bevelen aan docenten om dit inzetten in combinatie met een assignment. PROMOTEN bij docenten in september.
 • De toetsmodule die nu beschikbaar is in Blackboard Mobile Learn. Hiermee kan een student een toets maken op iPhone en iPad, Android of Blueberry. Absoluut aan te raden de student tussen diagnostisch toetsen te laten maken. Het ziet er ook mooi uit als een blauw mapje met stempel en dergelijke. De student moet ook tekenen dat hij het tentamen gemaakt heeft door zijn handtekening aan het eind van de toets te plaatsen. Ook de mogelijkheid om tijdens de toets foto's te maken via de ingebouwde camera om bepaalde zaken te gebruiken. Zo krijg je de kans om studenten op pad te sturen en tijdens de "uitstap" audiovisueel materiaal te plaatsen. Levert nieuwe mogelijkheden op zeker voor het toetsen van vaardigheden.
 • Het pleidooi in een aantal lezingen voor het gebruiken van SMS-achtige boodschappen Denk hierbij aan SMS, Whatsapp, Bing, Viber. Vervang je announcements in een course door SMS-jes aan de studenten. Smartphones worden steeds meer beschouwd als het communicatie om de relatie met je studenten en collega's op te bouwen en te onderhouden.
 • Blackboard die meer belang gaat hechten aan het profiel van de gebruiker. Er komt een module in SP 10 gebaseerd op de werking van Facebook. De interface en de inhoud lijkt erg op die van Facebook. De mededelingenstroom, berichten en dergelijke zijn terug te vinden. Announcements uit courses worden in de mededelingestroom geplaatst los van de course. Een hel goede stap waardoor Blackboard meer studentgeoriënteerd aanblik toont in plaats van een instituut.
 • De verdere integratie tussen Blackboard software met andere elektronische leerplatforms. Blackboard heeft maatschappijen opgekocht die SAKAI en Moodle verder ontwikkelen opgekocht. Beloofd is om naar een verdere integratie met deze pakketten te gaan. Ook naar het gebruik van onderwijsmateriaal streeft Blackboard naar integratie met drie onderdelen.


 • De building blocks (Widgets) van Reading University met onderander een widget voor het werken met ePortfolio. Het is een soort Wizard die je helpt bij het invullen van een formuliereneportfolio. Tijdens het bouwen van je ePortfolio krijg je vragen van formulieren te verwerken die vervolgens in een menu-item komt die voor geprogrammeerd is. Het haalt het persoonlijke van eigen reflectie onderuit maar standariseert de input van studenten. Tijdbesparing voor docenten. Meer op http://blogs.reading.ac.uk/develop/2012/04/19/blackboard-conference-in-antwerp/
Niets minder positieve bedenkingen:
 • Analyctics, wat als een van de grootste nieuwigheden van Blackboard Learn SP 8 zou moeten zijn blijkt niets anders dan een opgepimpte versie van Course reports. Het meet alleen het klikgedrag van een gebruiker en redelijk oppervlakkig. Het gaat maar 2 niveau's diep. Menu-item en submap. Subsubmappen en dieper geneste structuren worden alleen op de hoogste submap gemeten. Het geeft geen beeld van hoe interactief een student is en welk soort bijdrage iemand levert aan het leerproces. Geen koppeling met SMS, Facebook of Twitter en email. Jammer, analyctics blijkt een marketing truuk voor oude wijn in nieuwe zakken te zijn. Jammer dat de kans gemist is om learning analyctics serieus aan te pakken.
 • Maar heel heel weinig aandacht voor ePortfolio. Meer nog ePortfolio bevat in SP een grote bug. We gaan er op achteruit. Er komt wel een exportmogelijkheid naar ander ePortfoliopaketten als Mahara.
 • Twee keer de Bb-band gemist. Het optreden van Milou, Bert en Bart en anderen niet meegemaakt. Hoorde heel positieve reacties, ook van Blackboardmedewerkers.
Observaties:

 • De Teaching en Learning congressen van Blackboard blijven toch de indruk meegeven dat het hoofddoel op de verkoop ligt. Het educatieve aspect is aanwezig maar met accent op techniek. Het gebruik van de techniek en de inzet in leerprocessen wordt echt onderbelicht. De vraag: "Welke toepassingen dragen bij op een positieve manier tot het leerproces van studenten" komt maar weinig aanbod. Lezingen die transitie en transformatie, meer efficiëntie en effectiviteit in het leerproces brengen zijn nauwelijks te vinden.
 • Een lezing, met een doordachte verhaal en presentatie, visueel opgebouwd met zo weinig mogelijk woorden maar treffend in taal heeft zijn kracht opnieuw bewezen. Een bezieling die op de presentatie uitstraalt maakt verhaal krachtig. Het zorgt er voor dat de beelden in je geheugen blijven hangen. Doing More for Less in 160 Characters was zo'n lezing. Uitkijken naar de presentatie. Aanrader. Onderwerp: het gebruik van SMS als bindmiddel voor de relaties tussen docent en studenten en verbeteraar van het leerproces.
 • Hoe weinig effectief een congresdag van 8:30 met activiteiten tot na 22:00 is. Goed voor het netwerken. Nefast voor de rest van de week en alles wat er na het congres komt.
 • De mensen die aantekeningen maakt tijdens de lezingen op papier wordt steeds kleiner. De iPads en laptops zijn gemeengoed geworden. • Persoonlijk blijft een congres nog altijd een inspiratiebron. Zelfs er zijn er een beperkt aantal begeesterende lezingen, de sfeer brengt een ideeënstroom bij mij op gang. Het leverde nieuwe ideeën voor inrichtingen van trainingen, lessen, organisatie met zich mee. Het congres in Antwerpen was op die wijze inspirerend. Nu nog kijken of de ideeën ruimte krijgen om te groeien en te concretiseren binnen Avans.

Mooi meegenomen:
 • Explorer Blackboard. Gratis App (App Store Apple). Een augmented reality app voor iPhone gebaseerd op foursquare om de buurt waar je bent te scannen op aanwezigheid van winkels, banken, cafés en dergelijke in de buurt. Het geeft de afstand en de richting aan waar je heen moet. Leuke gadget die nuttig kan zijn in voor jouw vreemde omgevingen.

 • Reflection. Een programma voor de Mac die toont wat je doet op je iPhone(4s) en iPad 2 en 3. Handig voor demonstratie en trainingen.Conclusie:
 • Erg vermoeiend maar leerrijk en (in)direct inspirerend. Over 2 jaar kom ik nog eens terug naar een Teaching en Learning congres van Blackboard. Bij leven en welzijn en als de context het toelaat.