vrijdag 22 januari 2010

Een sneak preview op Blackboard 9.0


Blackboard organiseerde een training voor Administrators en eLearning adviseurs. Bert Leene, Rick Dijs, Arald den Braber en Rudi Clause volgden deze meer dan boeiende training.
Er gaat behoorlijk veel veranderen in de interface van Blackboard 9.0. Om een idee te krijgen hoe het er in de toekomst KAN er uit zien even dit beeldje. Het is een screendump van de course die ik uit testte. Het geeft geen enkele garantie dat Blackboard er in de toekomst er zo zal uit zien.

Dineren, Texas style!!

scenic

Eerder meldde ik al dat alles in Texas groter is (larger than life). Tijdens het bezoek aan de universiteit kregen we het advies om naar het County Line BBQ-restaurant te gaan, wat net buiten Austin ligt. Onderweg ernaar toe namen we de scenic route. Een mooie autorit langs de rivier en met een geweldig uitzicht over de skyline van Austin.

skyline

Het aanbevolen BBQ-restaurant, de County Line bleek enorm populair te zijn onder de plaatselijke bevolking en we kwamen er al snel achter waarom: de porties daar zijn enorm! Zelfs de kleinste hoeveelheid bleek nog teveel om op te kunnen, reden waarom de meeste mensen naar huis vertrokken met een doggybag. Ook wij namen er 2 mee (alleen waren deze leeg!!!).

BBQ

Tenslotte bleek ook het Texaanse karakter van het restaurant nog op een bijzondere manier: op de wc's kon je een talencursus Texaans volgen... Heel apart!

De university of Texas at Austin

studenten op de campus

De eerste universiteit die we bezoeken na afloop van het ELI-congres is de university of Texas at Austin. We hebben daar een afspraak met het hoofd van het FIC: Faculty of Innovation Center. We parkeren onze SUV in de parkeergarage, waar de bodem behoorlijk trilt van alle SUV's die binnen komen rijden en gaan op zoek naar de mensa. Helaas, we komen uit bij een koffie/broodjeskiosk met een hele beperkte keuze. Gelukkig kunnen we alles buiten opeten en kunnen we ook even genieten van fantastisch weer... 24 graden en zon!

de slogan van de universiteit

Bij het FIC worden we ontvangen door Kathy Schmidt, het hoofd van de FIC. Zij vertelt over de context waarbinnen het FIC werkt. De universiteit van Texas is een universiteit die gesponsored wordt door de staat Texas en die zich sterk richt op onderzoek. Naast geld van de staat Texas ontvangt de universiteit enorme sommen geld uit subsidies van bedrijven. http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Texas_at_Austin).
We richten ons vooral op de technische opleidingen binnen de universiteit en komen al snel te weten dat slechts 22% van de Texanen een HO-opleiding heeft, dat 90% van de studenten van de UvT uit Texas komt en dat er maar ongeveer 22% meisjes studeren aan de technische opleidingen, terwijl er toch speciale programma's zijn ontwikkeld voor hen. De meeste studenten doorlopen het bachelorprogramma, driekwart van hen stopt en gaat werken binnen het technisch domein.

het FIC

Het FIC onderhoudt een 'new faculty orentation program' wat lijkt op de initiatieven bij Avans. Verschillen zijn er echter in het alleen betaald aanbieden van services door het FIC. Onbekendheid bij docenten is echter een van de grootste problemen waar de FIC mee te kampen heeft, ongeacht het feit dat overal in het gebouw posters hangen met daarop de missie van het FIC, de visie, de medewerkers en de activiteiten die zij verrichtem.

De medewerkers van het FIC vertellen ons over een aantal initiatieven rond de inzet van sociale media in het onderwijs. Dit blijkt vooral afhankelijk te zijn van het enthousiasme van individuele docenten. Zij vertellen ons dat Twitter en Linkedin vooral gebruikt wordt door 35-40-jarigen en dat de studenten zich hoofdzakelijk richten op Facebook. Tijdens de rondgang door de universiteit krijgen we een aantal praktische toepassingen te zien van hoe zij ICT in het onderwijs inzetten.
Meer info op de volgende websites:
http://fic.engr.utexas.edu/
http://utwired.engr.utexas.edu/mullins/
http://www.indoorquality.org/

De manier waarop het FIC haar missie, visie, activiteiten en medewerkers deelt met de rest van de universiteit is heel doordacht. Als LIC zouden wij hier echt nog dingen van kunnen overnemen.