maandag 22 december 2008

Open Source Online Conferencing Tool

"Als je op zoek bent naar een handige applicatie om online synchroon te vergaderen dan hoef je niet verder te zoeken: DimDim klaart de klus. "

http://www.leerbeleving.nl/2008/12/08/bruikbare-webconferencing-tool/

Podcasting for learning

Opnieuw heeft de universiteit van Leicester een interessant project lopen. Deze keer onder de naam IMPALA. Het idee erachter is het delen van onderwijskundige ervaringen en ontwikkelingen via een serie podcasts. Hiervoor is een podcast development model otwikkeld waarin via 10 stappen wordt uitgelegd hoe te komen tot podcasts voor het onderwijs. Naast de podcasts die via deze link op te roepen zijn, zijn er ook een tweetal boeken verschenen 'Podcasting for Learning in Universities'en 'How to create podcasts for Education'. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Learning Design Symposium

Tijdens de Online Educa in Berlijn werd er voor de eerste keer het Learning Design Symposium georganiseerd om op die manier het congres interactiever te maken. Gilly Salmon van Leicester University nodigde hiervoor een aantal sprekers uit die ieder iets meer dan 5 minuten kregen om via een presentatie hun stellingen aan het publiek voor te leggen. Het symposium zelf werd van een kader voorzien door een presentatie door Gilly over Learning Design. Daarna kreeg het aanwezige publiek de kans om hun vragen, opmerkingen en ideeen uit te wisselen met de leden van het 6-koppige panel.
Namens Avans ontving ik de uitnodiging om deel te nemen aan dit panel met een model rond de toepassingen van social software in een onderwijsorganisatie. Een uitermate leerzame ervaring.... Zeker omdat alle presentaties kort werden samengevat en werd aangegeven op basis waarvan de selectie was gemaakt. Het publiek kreeg daarna ruimschoots de mogelijkheid op de presentaties/stellingen te reageren en deed dat ook in ruime mate.
Inmiddels is de presentatie van dit Learning Design Symposium beschikbaar.