In de week van 1 t/m 4 december zijn Han en ik vanuit het LIC in Berlijn geweest op de conferentie Online Educa. Eerder in deze blog is daar uitgebreid verslag van gedaan. Maar wat is nu de kern van het verhaal? Wat heeft het ons opgeleverd? Dat komt in dit filmpje tot uiting.
zondag 13 december 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
Mooi gedaan, mannen!!!!!!
Leuk gedaan! Maar… “Dat vraagt om leiderschap!” Maar wie zijn de leiders? De managers of de professionals? Er lijkt een crisis te zijn in alle sectoren van de (kennis)economie over wie de leiding moet nemen. Als je de media mag geloven verkeert het onderwijs in een crisis, er is een voortdurende roep om leiderschap, ook van ‘onderop’, maar wie is er geschikt om de leiding te nemen?
Dag Ab,
Goede reactie.
Het accent van het filmpje is misschien te veel op het begrip leiderschap gekomen. Misschien door de opbouw of door de hoofdletters. Het was een duidelijke boodschap tijdens de Online Educa, maar inderdaad, je hebt gelijk. Wat verstaan we er eigenlijk onder? Het gaat volgens mij vooral over het nemen van initiatief en het op de kaart zetten van het onderwerp, het faciliteren. Maar misschien gaat het nog wel veel meer om 'persoonlijk leiderschap'. Dat betreft dus de professionals. Het zou in ieder geval jammer zijn wanneer we met z'n allen gaan zitten wachten op het management. Docenten kunnen ook zelf aan de slag. Dat gebeurt nu ook al. Aan de andere kant mogen managers niet al te veel leunen op de gedachte dat docenten het wel vanzelf oppikken.
Hoi Ronald,
Het kwam inderdaad door de hoofdletters. Ik ben het helemaal met je eens. Leiderschap en leiding nemen is een taak van alle 'partijen'. Leiders faciliteren, professionals nemen inhoudelijk initiatieven, beide ‘partijen’ investeren in de wetenschap dat iedereen werkt vanuit de best intenties en daar past vertrouwen en autonomie bij. Gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ik lijk wel een pleitbezorger van ‘Het Nieuwe Werken’
Een reactie posten