woensdag 8 april 2009

Experimenteren tijdens een optreden

Vanmiddag waren Rudi en ik als laatste aan de beurt om te presenteren op het Blackboardcongres. Een behoorlijke uitdaging op elk moment, en zeker aan het einde van 2 en voor sommigen onder ons 3 intensieve congresdagen. Op voorhand hadden we er al gekozen om te kiezen voor een andere aanpak. Wat we voor ogen hadden, was niet echt een klassieke presentatie, meer een combinatie van een korte inleiding om zo een context aan te kunnen geven, gevolgd door een interactieve sessie, waarin de deelnemers vooral zelf aan de slag konden.
Op voorhand hadden we (ondermeer via de mail) hierover al contact opgenomen met Blackboard. Zij verleenden echt alle medewerking, evenals de collega's van Avans die meteen toezegden te willen helpen bij het ombouwen van de zaal. Dat betekende dat we in 10 minuten tijd: de zaal konden ombouwen, de spullen voor de interactieve sessie klaar hadden liggen, de opdracht hadden weergegeven en een live verbinding met Breda hadden via Skype.

Bij binnenkomst van de deelnemers leverde dat meteen al een aantal hele verbaasde reacties op. Deze varieerden van .... zit ik hier goed, tot yes, hier moet ik zijn. Bert Frissen speelden zijn rol als propper echt helemaal uit, waardoor we zelfs als laatste sessie (er waren ook nog 3 parallelsessies) ruim 25 mensen binnenkregen. Zij kwamen uit hele diverse landen, hadden een grote varieteit in leeftijd, instellingen waaraan ze verbonden zijn en opvattingen. Wel deelden ze met ons een passie voor onderwijs, wat al heel snel merkbaar was in de door hen te maken keuzes in het professionaliseringskwadrant en de levendige discussies die op gang kwamen. Ook Blackboardvertegenwoordigers mengden zich enthousiast in deze uitwisseling.

De tijd vloog echt voorbij en we moesten nog even alle zeilen bijzetten om de sessie op de beloofde manier te kunnen afsluiten (delen van onze eigen ideeen en ervaringen). Ook daarna op de gang besloten een aantal deelnemers nog door te gaan en Rudi en ik werden door verschillende deelnemers aangesproken op zowel de andere aanpak als op de inhoud van onze presentatie.

In de komende week zullen we, zoals beloofd, de feedback van de deelnemers publiceren op deze weblog. De keuze voor deze andere benadering was enigszins riskant, het pakte echter bijzonder goed uit. Ook wij hebben uit deze sessie op deze manier veel meer kunnen halen dan anders. De spontane medewerking van de collega's op het congres en natuurlijk de beschikbaarheid van Jan via de Skypeverbinding maakte het een hele bijzondere belevenis.

1 opmerking:

Stanley Portier zei

Goed gedaan deze sessie. Dit hadden veel meer presentatoren moeten doen. Daarmee had Bb ook kunnen laten zien dat ze qua filosofie iets anders dan de transaction kant willen. Gemiste kans.

Stanley Portier, Stoas