woensdag 13 oktober 2010

Open source Lecture capture

Verslag open cast matterhorn project: open source lecture capture and video

Www.opencastproject.org

Het is een makkelijk te installeren open source podcast en rich media capture, processing en delivery system.

Uit de data blijkt dat webvideo over het algemeen het meest gebruikt wordt als online actie van gebruikers...in dit geval studenten

Waarom doen ze dit project? Voor de student.. Audit de docent, herhaald bekijken, leren van andere docenten die niet rechtstreeks verbonden zijn aan uni waar de student op zit. Voor docenten...grote inschrijvingen, bereikbaarheid studenten, aansluitend op de student, reflectie op eigen doceren.

Van colleges 1.0 naar 2.0... Via 1.5... Veelal zitten we nu nog in 1.0... En meteen naar 2.0 gaan is meestal een stap te ver...1.5 is het beschikbaar te stellen van colleges online, plaats en tijd onafhankelijk met beginnende vormen van interactie. Nadeel in dit geheel is wel...welke technologie gaan we gebruiken? Deze verandert zo snel!

Er doen universiteiten mee in de VS, Canada, Europa, India. Zij hebben alle bijgedragen aan het ontwikkelen van het matterhorn project.

De software begint met de capture, je kunt tevens reeds bestaande video invoeren. daarnaast kun je heel makkelijk overgangen creeeren en niet alleen zoeken naar een college, maar ook zoeken binnen een college naar specifieke stukken. Je kunt het vervolgens overal publiceren...zowel lokaal, binnen LMS of op publieke kanalen.

Er volgt een demo van het systeem...eerste indruk is dat de interface niet echt geweldig is! Het lijkt erg op de surfmedia server. De weergave van de video's is mooi... Je kunt kiezen tussen verschillende weergave opties...alleen de docent, alleen de ppt dia, combinaties waarbij variaties van grote maar 1 klik weg is. Je kunt zoeken in het college op woorden en onderwerpen...hij gaat dan automatisch naar dat deel van het college.

Hierna de vraag: waarom open source?...allereerst is het gewoon een keuze..daarnaast is het een investering van de organisatie... Een groot integratie potentieel...en een mooie samenwerking...de kosten zijn vanwege het open source karakter laag.

Wat erg opvalt is dat er niet echt nagedacht wordt over de vorm van de colleges...het zijn life registraties...alle nadelen van 90 minuten praten en 1-richtingsverkeer richting de student blijven aanwezig... Het zou mooier zijn als hier aandacht voor zou zijn, maar de sprekers lijken al heel blij te zijn met het gegeven dat de studenten het terug kunnen kijken en dat het dus tijd/ plaats onafhankelijk is...dan zijn we op een aantal plekken binnen Avans gelukkig al een stukje verder...ik hoop alleen dat het op korte termijn HEEL Avans gaat begrijpen dat de combi van beschikbaar stellen en het meer gebruik maken van leerstrategieen bij mediarijke content de beste stap zou zijn op weg naar onderwijs 2.0!

Geen opmerkingen: