woensdag 9 november 2011

Bill Clinton op Learn 2011

De tweede dag van Learn 2011 werd afgesloten door niemand minder dan Bill Clinton. Ik had me hier vooraf al enorm op verheugd. En .... het was nog beter dan gedacht. In tegenstelling tot andere keynotes begon Clinton met een eigen presentatie over zijn activiteiten voor de Clintonfoundation. Zonder ook maar 1 x gebruik te maken van een spiekbriefje of een powerpointpresentatie, nam hij ons mee in zijn verhaal over de ongelijke verdeling tussen arm en rijk, zijn bezoeken aan diverse projecten en zijn ideeen over de rol van onderwijs. Een terugkerend principe hierin was dat talent overal aanwezig is, alleen door omstandigheden vaak niet zichtbaar is, bijvoorbeeld door een gebrek aan onderwijsmogelijkheden.
Ook was hij kritisch naar zichzelf in zijn terugblik op zijn ambtsperiode als president. Een mooie uitspraak hierin was dat presidenten beter worden als ze geen president meer zijn. Via zijn Clintonfoundation ishijactief betrokken bij opbouwprojecten in diverse ontwikkelingslanden en heeft hij veel aandacht voor de rol van onderwijs.

Clinton maakte daarna veel indruk op mij toen hij in het tweede deel van zijn bezoek werd geinterviewd door Elliott Masie. Deze had voorafgaand aan het congres ons als deelnemers al uitgedaagd om vragen voor alle keynotes in te sturen. Degegeven antwoordenwerden heel persoonlijk, zoals de enorme rol die lezen speelt in zijnleven en in het verlengde ervan de rol van storytelling. Clinton vertelde dat hij jarenlang Chelsea (zijn dochter) voorlas door elke dag een nieuwe zin te sturen waarmee een verhaal begon of verderging. Chelsea stuurde dan een eigen zin terug, die door hemgecorrigeerd en voorzien van een nieuwe zin terugkwam en uiteindelijk een heel verhaal vormde.
Ook zag je tijdenshet interview soms opeen Clinton in zijn rol als ervaren staatsman. Heel bijzonder om mee te maken.
Clinton bleef uiteindelijk veel langer aanwezig dan gepland. Zijn begeleiders vanuit de secret service werden daar behoorlijk nerveus van. Wij als congresbezoekers hebben vooral genoten van zijn inzichten en doorkijkjes in de manier waarop hij dingen aanpakt en wat hem drijft.....

1 opmerking:

Ronald Spruit zei

Prachtig verhaal en wat een ervaring!