zondag 7 december 2008

Learning design


Aangezien Eky hier een bijdrage heeft, aangeschoven bij het learning design. Gilly Salmon geeft een aftrap in deze forum bijeenkomst met haar visie daarop, wat ook verwoord staat in haar boek te vinden op: http://www.e-tivities.com/ . Daar even niet verder over uitwijdend…

Van de 6 sprekers er enkele uitgelicht:

De HAN heeft een kleine presentatie over hoe ze professionele ontwikkeling bij docenten aanpakken om continu te blijven ontwikkelen. Daarvoor hebben ze een HANdicoach geïntroduceerd. Het is een persoon die Educatie & ICT kent, die de hogeschool kent en dichtbij op de werkvloer is. De ervaringspunten zijn
- Zorg voor ontmoetingen
- Leg de focus op het van elkaar leren
- Leg de afspraken en verantwoordelijkheden vast
- De juiste persoon vinden als coach

De volgende spreker heeft het over (Re)contructing learning design framework. Door opnamen te maken van werkelijke objecten of personen en daarop het leermateriaal te positioneren. Als voorbeeld een man die een gewicht optilt, waarna je CSI a-like een doorlicht kan maken naar de spiermassa. Of het kerksgebouw in York doorontwikkeld naar een soort digitale lego.

De volgende spreker heft het over overdrachtsproblemen: Blended learning  blended coaching  putting new knowledge and skills into practice. Om deze overdracht beter te begeleiden is er een blended transfer coaching webtool opgezet. …mijn mening, tja… euhhh het is dus een registratietool voor wat je ondertussen en achteraf doet in het leer/overdrachtsproces… op dit moment voor mij even niet interessant.

En dan mag Eky, over het gebruik van social software in het onderwijs. Eerst wordt de visie van Avans op leren toegelicht met daarbij een aanzet naar een institutioneel framework en doorvertaling naar het ontwikkelen van portfolio’s binnen Avans, voor de student, docent en het instituut zelf.
Social software and learning, een portfolio bevindt zich in het gebied tussen wiki’s, blog’s en social networks. Eky laat een model zien waarin dit eenvoudig geïllustreerd is.

Overigens Eky, goede presentatie, als feedback even de volgende keer maken we de presentatie visueel aantrekkelijker en inclusief de Avans saus/sjabloon ;-)

Geen opmerkingen: