maandag 9 november 2009

Blogblafcafé van AGZ groot succes


Het eerste blogblafcafé van AGZ werd een onverwachtte overrompeling.
De Major AGZ heeft besloten om dit jaar de stage te begeleiden met blogs. Dit uit noodzaak omdat vorige jaren stage en terugkomdagen in de beleving van de studenten niets met elkaar te maken hadden, er een passieve houding van studenten was, grote afwezigheid, docenten die zich uit de naad werkten, er nauwelijks interactiviteit was tussen werkveld en de opleiding. Om dit te voorkomen is een systeem van blogs opgezet in combinatie met kenniskringen en Methodische praktijkbegeleiding.
Studenten geven elkaar opdrachten, lezen elkaars blog en bepalen op basis van de vraagstukken en thematieken in de blogs samen met de docent de inhoud van de bijeenkomsten.
Ter ondersteuning van de opzet zijn allerlei nevenactiviteiten opgezet. Een blog-award per kwartaal, bijeenkomsten met extra begeleiding voor studenten en eentje voor docenten. Samen bespreken van blogs door docenten. En het blogblafcafé.
Het blogblafcafé is een happening waarbij studenten gedurende 3 kwartier de mogelijkheid krijgen om samen te bloggen. Niets eenzaam gedoe op een zolderkamertje. Samen in lokaal elkaars blog bekijken, becommentariëren, vragen stellen, tips en trucs uitwisselen, geholpen worden om betere blogs te maken.
Als organisatie verwachtten we enkele studenten. Niets was minder waar. Het lokaal zat stampvol. Studenten waren er maar ook de docenten. Er was een ontspannen sfeer. En waar het blogblafcafé voor bedoeld was gebeurde ook. Er werden echt tips uitgewisseld, studenten hielpen elkaar. De ervaren blogsters namen het voortouw. Dit vraagt om een herhaling. Niets passieve houding van studenten. Geïnteresseerd in elkaars werk en opmaak.
Later op de dag werd de eerste blog-award uitgereikt. Op basis van een formule werd de gebruikersvriendelijkste en actiefste blog uitgekozen. Dewinnaar kreeg een zak met evenveel snoepjes als studenten (om te delen), een Avans-USBstick en een wisselbeker. De winnaar zal het moeilijk krijgen om voor de 2de maal de wisselbeker te winnen. De inhoudelijke kwaliteit van de blogs ligt heel hoog. Nu studenten door hebben dat je door te delen wijzer wordt zal een volgende ronde spannend worden.

3 opmerkingen:

Ab zei

Rudi, mooi beschreven. Een prachtig succes! Ik vind het heel stimulerend om gezamenlijk aan dit project te werken: studenten, docenten en LIC.

René v.dr. Burgt, zei

Goed initiatief! Wil ik meer over weten, ik loop binnenkort even bij je binnen ;-)

Ab zei

HRudi, het was/is heel inspirerend en motiverend om samen te werken aan dit project. Ik ben heel blij met het succes.