vrijdag 4 december 2009

Responding to the changing world of work

We begonnen de dag met een sessie waarin visies werden gedeeld over de invulling van ons dagelijks werk nu en de nabije toekomst en de rol die technologie hierbij speelt. De directeur van Wyse, Tarkan Maner, beet de spits af met zijn vijf punten:

  • 'The green' - computers kunnen veel zuiniger door het verplaatsen van de functionaliteit naar de 'cloud'. Het apparaat van de toekomst regelt (alleen) de toegang tot applicaties en content.
  • Virtualizaton - Ook dit maakt het eindgebruikersapparaat goedkoop en zorgt ervoor dat de gebruiker onafhankelijk van plaats en tijd met dezelfde applicaties en content aan de slag kan.
  • Cloud computing - Content en applicaties worden 'ergens' centraal opgeslagen en zijn altijd voor iedereen beschikbaar (met autorisatie) ongeacht de context waar hij/zij zich in bevindt.
  • Mobility - Je bent onafhankelijk van kabels en vaste infrastructuur hetgeen de flexibiliteit bevorderd. Bovendien is 'on the air' ook in opkomende landen zoals in Afrika goed toe te passen. De connectiviteit die hierdoor ontstaat maakt de cloud toegankelijk.
  • Unified technologies - Onder invloed van het kapitalisme hebben bedrijven stuk voor stuk eigen ecosystemen gecreëerd met voor wie hier deel van wil worden een prijskaartje. In het tijdperk van cloud computing is een gedeeld ecosysteem wenselijk. 'No more prisoner of one device', maar content die ongeacht het gebruikte systeem toegankelijk is.
Als illustratie van bovenstaande geeft Tarkan het aantal PC's wereldwijd (800 miljoen) ten opzichte van het aantal mobieltjes (3 miljard, waarvan steeds meer smartphones).

Kortom: De PC en laptops verdwijnen, mobiele apparaten (zoals de Iphone, Android-toestellen,etc.) zijn het gereedschap om content en applicaties te benaderen.

Hierna kwam Martin Dougiamas, CEO van moodle, met een pleidooi voor open source en eigen visie op pedagogiek in relatie tot online learning systemen.

Aan de hand van een sprekend fragment uit de Matrix liet David James Clarke IV (Toolwire) zien dat kennis geen macht meer is, maar dat het kunnen ontsluiten van kennis 'just in time' de nieuwe macht is.

Bijzonder illustratief hierbij was ook het onderzoek dat liet zien dat in 1986 75% van de benodigde kennis om je werk te doen 'in het hoofd' zat, maar dat heden ten dage dit gedaald is naar 8 tot 9 procent. Zijn conclusie:

90% of what you need to know to do your job you don't know.

Al met al was het een enerverende sessie, waar veel waardering voor klonk.

Geen opmerkingen: