donderdag 4 december 2008

Visual literacy

Unlocking the meaning of visual messages in the media and www
Wat gebeurt er nu met visuals, in foto, in film e.d. Onze studenten, maar ook onze docenten moeten dat leren. In deze presentatie moeten we vooral goed onze ogen de kost geven. Rudie neemt nu de taak van foto’s op zich, terwijl ik lekker doortik.

Eerst wat definities en voorwaarden:
Tekst: Kan ook een visueel bericht zijn.
Intertextuality:, cognitieve verbindingen die gemaakt worden door wat we zien. De visuele tekst refereert naar een eerdere tekst of plaatje.
Intended audiance: voor wie is het plaatje,
Desired outcome: Het effect welke het plaatje of de maker daarvan wil bereiken.

We krijgen voorbeelden te zien van foto’s en films die goed gebruikmaken van visuele aspecten. Voorbeelden van, Frankenstein & Starwars, de beweging van Darth vader en Frankenstein zitten bewegingsovereenkomsten.
Het gebruik van licht in visuele beelden is ook geweldig. Hoewel cultureel er verschillen zijn, is het gebruik van licht rondom godsdienstige afbeeldingen veelal gelijk. Hiermee beschrijven we dus onze goden. In de beelden die we nu zien, wordt geëxperimenteerd met licht. (Even een intermezzo om de film goed te krijgen… en ondertussen wordt het maar warmer en warmer in de kleine zaal; en er blijven maar mensen binnenlopen…)

Intens stukje film, hopelijk krijgen we daar nog een youtube link van; met lichtgebruik en positionering. We krijgen nu 3 covers van Time Magazine voorgeschoteld, van de 3 presidentskandidaten; ruim voordat ze goed en wel in de spotlight staan. Door de foto’s naast elkaar te leggen zie je al duidelijk wie de winnaar is. Het gebruik van licht en positie does the trick! Time kent visuele contexten, dus wilde ze waarschijnlijk dat Obama zou winnen. …media misbruik??
Leuke (vrij algemene) sessie over visuele beelden.

Video Technologies, the present and the future (Finland)
Deze groep is bezig om de gebruikte technieken omtrent videotechnologie in het onderwijs in kaart te brengen. En helaas, de beamer valt uit, want het is dus echt te warm in deze zaal…
Dus op naar de volgende sessie!

Geen opmerkingen: